Πριν μερικές ημέρες, η Google ανακοίνωσε επίσημα την επόμενη έκδοση του λειτουργικού της, Android O. Όπως κάθε προηγούμενη χρονιά, δεν γνωρίζουμε το ακριβές όνομα της έκδοσης, παρά μόνο το πρώτο γράμμα, O. Αν υποθέτουμε κάποιο όνομα, αυτό είναι το “ΟREO”.

Κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης του Android O, η Google ανέφερε αρκετές νέες δυνατότητες που θα συμπεριληφθούν στην νέα έκδοση του λειτουργικού. Μερικές από αυτές αφορούν αποκλειστικά τους developers και τα νέα εργαλεία που θα έχουν στην διάθεση τους κατά την δημιουργία νέων εφαρμογών και μερικές από αυτές αφορούν τους τελικούς χρήστες.

Φυσικά αρκετές δυνατότητες που θα αναφέρουμε μπορεί να τροποποιηθούν μέχρι την τελική έκδοση του Android O, καθώς ενδέχεται να προστεθούν και νέες. Η τελική έκδοση θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στο τρίτο τετράμηνο του 2017, ενώ μέχρι τότε θα κυκλοφορήσουν 3 beta εκδόσεις που αφορούν τους developers.

Android-O-Developer-Preview-Android-Developers-1

Ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή που θα φέρει το Android O είναι ο τρόπος που χειριζόμαστε μέχρι σήμερα τις ειδοποιήσεις μας και η Google θα μας παρέχει περισσότερο έλεγχο σε αυτές. Αρχικά να αναφέρουμε ότι θα μπορούμε να κάνουμε snoozed  τις ειδοποιήσεις, για να θυμηθούμε να αλληλεπιδράσουμε με αυτές λίγο αργότερα. Έτσι για παράδειγμα θα μπορούμε μόλις έρθει μία ειδοποίηση του Facebook, θα μπορούμε να ρυθμίσουμε έτσι ώστε να ειδοποιηθούμε ξανά σε 15 ή 30 λεπτά.

Επιπροσθέτως η Google ανακοίνωσε τα νέα notification channels. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να κατηγοριοποιούμε τις ειδοποιήσεις, μας ανάλογα με το περιεχόμενο τους. Επιπλέον οι developers θα μπορούν να στείλουν τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών τους, στο κατάλληλο “channel” προκειμένου να μας βοηθήσουν στην σωστή οργάνωση των ειδοποιήσεων μας.

Η επόμενη νέα δυνατότητα που θα έρθει με το επερχόμενο Android O, είναι η picture-in-picture. Με την χρήση της θα μπορούμε να παρακολουθούμε βίντεο ταυτόχρονα με την εργασία μας. Η λειτουργία θυμίζει το split screen που ήρθε με το Android 7 Nougat, αλλά με την νέα picture-in-picture θα μπορούμε να τοποθετήσουμε το βίντεο σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης θέλουμε. Επιπροσθέτως θα μπορούμε να κάνουμε παύση του βίντεο ή να μεγαλώσουμε το μέγεθος του παραθύρου.

Το Android έκτισε την φήμη του πάνω στις τεράστιες δυνατότητες customization που διαθέτει και το ξεχωρίζει ιδιαίτερα του ανταγωνισμού. Μέχρι σήμερα όμως όταν θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα δικό μας ringtone από το αγαπημένο μας τραγούδι, έπρεπε να συνδέσουμε το smarphone μας στο PC μας και να μεταφέρουμε το mp3 ή να το κατεβάσουμε απευθείας στο κινητό μας και μέσω file manager να το τοποθετήσουμε στον κατάλληλο φάκελο.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει με την επερχόμενη έκδοση του Google Android O, καθώς φαίνεται ότι θα μπορούμε να διαλέξουμε το αγαπημένο μας ringtone απευθείας από τις ρυθμίσεις. Αρχικά θα πρέπει να το κατεβάσουμε από το web, κάποιο mail ή cloud storage και μέσω της νέας επιλογής που βρίσκεται στο κάτω μέρος των ringtones, να το επιλέξουμε:

android_o_custom_ringtone

Φυσικά δεν πρόκειται για την πιο καινοτόμα δυνατότητα που θα έρθει ενσωματωμένη με το Android O, αλλά σίγουρα είναι ενδιαφέρον. Επιπλέον δεν θα χρειάζεται να συνδέσουμε το smartphone μας με το PC μας ή να χρησιμοποιήσουμε κάποιο “τρίτο” πρόγραμμα.

Αναμένουμε στους επόμενους μήνες να ανακαλύψουμε τα πάντα για το επερχόμενο Android O, Stay Nerdy!

< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Facebook Messenger: έρχονται Tags και Reactions στα μηνύματα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡO >

Τετράχρονος χρησιμοποίησε την Siri για να σώσει την μητέρα του από θάνατο (βίντεο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here